Kunstenaar Kort 94

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

DIEREN OP DOEK

  • Jacobus Hendricus (Jacob) Maris (1837-1899) was een Nederlands impressionistisch kunstschilder van de Haagse School. Hij bezocht de Haagse Teekenacademie in 1850 en kreeg er lessen in anatomie en proportieleer. In Den Haag deelde Jacob vanaf 1859 een atelier met zijn broer Matthijs. Dankzij een opdracht van prinses Marianne (de jongste dochter van Kong Willem I), die een aantal portretten van haar Oranje-voorouders gekopieerd wilde hebben, ontvingen de broers 700 gulden en konden ze samen een verblijf in het schildersdorp Oosterbeek en Wolfheze bekostigen. Later deelden de twee broers samen een atelier boven café Belvedere, Den Haag, waar nu ook de jongste broer Willem van hen schilderles kreeg. Hij volgde er lessen aan de Haagse Academie en nam deel aan de tekenavonden naar levend model bij Pulchri Studio.
  • De expositie MELTINGPOT is het resultaat van de samenwerking tussen UrbanMatterz en De Cacaofabriek. UrbanMatterz bestaat vijf jaar en dat is reden genoeg voor een speciale expo. In de tentoonstelling is onder andere werk te zien van twee belangrijke graffiti kunstenaars van het eerste uur: Kool Koor, die zijn carrière begon in de jaren 80 in New York en Hugo Kaagman, een van de pioniers van de Nederlandse graffitiscene.

 

  • Ooggetuigen van strijd,Goya, Beuys, Dumas, 31/08/2019 - 06/10/2019, Indringende reflecties op oorlog en conflict. Dit najaar toont het Van Abbemuseum een indringende tentoonstelling met werk van kunstenaars die ooggetuige waren van oorlog en conflict. In Ooggetuigen van strijd. Goya, Beuys, Dumas is te zien hoe kunstenaars van verschillende tijden hun traumatische ervaringen, scherpe observaties van misstanden, en satirische maatschappijkritiek hebben omgezet in krachtige beelden. Ze geven stof tot nadenken over de conflicten die ons vandaag de dag omringen.

  • Expositie van de 100 genomineerde spotprenten voor de Inktspotprijs 2018 in Museum 't Oude Slot. Deze prijs wordt jaarlijks toegekend aan de beste politieke tekening van het jaar. De actuele tekeningen zijn vaak geestig, soms genadeloos hard en altijd verrassend. Ze geven een overzicht van ons jaar met commentaar op #metoo, Facebook, Trump, dividendbelasting, Brexit en Zwarte Piet. Fascinerend om te zien hoe één onderwerp op zo veel verschillende vormen verbeeld wordt.

  • Vanaf 20 augustus is in het prentenkabinet van Museum de Zwarte Tulp een tentoonstelling te zien van prenten waarop bol- en knolgewassen staan afgebeeld die bekend staan om hun geur. Met name bloemen die in de parfumindustrie veelvuldig worden gebruikt worden getoond. In het kader van de Dahlia-event 2019 is er speciale aandacht voor de dahlia “Mexican Star” die naar chocolade ruikt.

  • De overleden miljardair Jeffrey Epstein bleek een bizar schilderij in zijn huis in New York te hebben hangen. Op het doek is Bill Clinton te zien in een blauwe jurk met rode, hoge hakken.Bill Clinton poseert onderuitgezakt in een stoel in het Oval Office in het Witte Huis. De blauwe jurk lijkt op een exemplaar dat Monica Lewinsky droeg tijdens een van hun geheime ontmoetingen.