kunstenaar kort 74

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Dieren op doek

  • Edwin Henry Landseer (Londen, 7 maart 1802 - aldaar, 1 oktober 1873) was een Engels kunstschilder, etser en beeldhouwer. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van dieren, met name paarden, honden en herten, maar vervaardigde ook portretten, onder andere van Sir Walter Scott, en historiestukken. Als beeldhouwer is hij vooral bekend van de befaamde leeuwen aan de voet van Nelson's Column op het Londense Trafalgar Square, die in 1867 werden onthuld.
  • Judith Kadee (26), de jongste museumdirecteur van Nederland, verlaat museum Villa Mondriaan in Winterswijk. Zij is per 1 januari benoemd tot conservator van ‘Escher in het Paleis’ in Den Haag. Dit museum, gewijd aan de wereldberoemde grafische kunstenaar M.C. Escher, toont de Escher-collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Judith Kadee heeft een zeer gewaardeerde bijdrage geleverd aan de professionalisering van Villa Mondriaan, dat dit jaar 5 jaar bestaat.
(c) Istar Fotografie
Lily van der Stokker, Tidy Kitchen, 2015/–2018 acrylverf op muur, mixed media Foto Gert Jan van Rooij
  • Kunst die kirt en kusjes uitdeelt. Lily van der Stokker veroverde de kunstwereld met lieve woordjes in viltstiftkleurtjes waarmee ze toch steken uitdeelde. Maar op haar overzicht in het Stedelijk ontbreken die kritische werken. (Bron recensie.)

  • Op jonge leeftijd nog niet in het MoMa? Dan is de kans klein dat je later alsnog doorbreekt, blijkt uit een kunsttransactienetwerk. Het succes van een kunstenaar is in grote mate afhankelijk van diens toegang tot een klein aantal vooraanstaande galerieën en musea. Deze instellingen vormen een zo goed als gesloten netwerk. Wie er niet in slaagt aan het begin van zijn carrière tot deze elite door te dringen, heeft weinig kans dat op latere leeftijd alsnog te doen. Dit blijkt uit onderzoek naar de loopbaan van een half miljoen kunstenaars door wetenschappers van de Northeastern University in Boston. Ze publiceerden hun resultaten donderdag in Science. (Bron.)
Het Museum of Modern Art (MoMa) in New York. Foto Mizoula
Van Gogh schreef vele brieven, de meeste aan zijn broer Theo © Van Gogh Museum
  • In een nieuwe podcastserie lezen schrijvers en artiesten voor uit de brieven van Vincent van Gogh en brengen zo de mens en kunstenaar dichterbij. Donderdagavond 15 november bij de lancering in het Van Gogh Museum lazen Adriaan van Dis, Ted van Lieshout en Loes Luca 'hun' brief voor. (Bron.)

  • Van 22 tot en met 25 november 2018 beleeft Amsterdam Art Weekend zijn zevende editie. In het kader van dit weekend organiseert Amsterdam Art dit jaar voor het eerst een conferentie. Hedendaagse kunstprofessionals en geïnteresseerden vanuit de hele wereld buigen zich op 22 november over een actueel thema binnen de kunstwereld. Tijdens deze eerste conferentie gaan internationale en lokale gasten met elkaar in gesprek over hoe de hedendaagse kunstwereld inclusiever kan worden. Inclusiviteit komt niet alleen tijdens de conferentie aan bod; het thema houdt meerdere deelnemende kunstinstellingen bezig, waaronder Framer Framed, Prince Claus Fund Gallery, galerie Ron Mandos, GRIMM en puntWG. (Meer informatie.)