kunstenaar kort 54

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

kreten van kunstenaars

 • Georges Braque (Argenteuil, 13 mei 1882 - Parijs, 31 augustus 1963) was een Franse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en maker van collages. Hij was mede toonaangevend voor nieuwe richtingen in de moderne 20ste-eeuwse kunst. Samen met de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso was hij de grondlegger van het kubisme. Braque was ook actief als sieraadontwerper.
 • Na succesvolle tentoonstellingen met de nulgroep, Jan Schoonhoven en Herman de Vries, presenteert het Stedelijk Museum Schiedam een groots overzicht van het jongste lid: Jan Henderikse. Hij maakt radicale kunst, van afval en alledaagse producten als kratten bier, centen en kurken. Ook verheft hij de eenvoudige dingen van het leven tot kunst. Soms oogt het leeg, dan weer overdadig: alles en niets. Het is voor het eerst dat het werk van Jan Henderikse (Delft, 1937) op zo’n grote schaal is te zien. Jan Henderikse. Alles en Niets loopt van 3 maart t/m 10 juni 2018 en bevat een nieuwe installatie die hij speciaal voor deze tentoonstelling maakte.  (Bron.)
Krattenwand van Jan Henderikse op de tentoonstelling nul in het Stedelijk Museum Amsterdam, 1962. Fotografie Oscar van Alphen/Nederlands Fotomuseum

ONTWERPWEDSTRIJD

 • BEWERK EEN HEARTSEAT NAAR JOUW VISIE!
  Een unieke kans om on tour te gaan met grote namen uit de Nederlandse kunstwereld.
  Je techniek is helemaal vrij. 
  Beschilderen, onderdelen toevoegen/verwijderen, stofferen, structuur aanbrengen, spuiten, etc. Alles is toegestaan!
  Exposities.
  De winnaar voert zijn ontwerp uit op een originele “blanco” Heartseat van designer J. Leemkuil. Vervolgens reist deze Heartseat mee met de Heartparade-expositie-tour.
  Bekendmaking winnaar op Art Eindhoven.
  De winnaar wordt door Jochem van Gelder bekendgemaakt op 14 april 2018, tijdens Art Eindhoven (www.arteindhoven.nl).
  Daar zijn tevens, voor het eerst, enkele Heartseats van vooraanstaande kunstenaars te bewonderen!
  Inschrijven (t/m 11 maart 2018) en meer uitleg: www.heartparade.nl​

 • Neo Rauch (Leipzig, 1960) is één van de belangrijkste kunstenaars van dit moment. Zijn werk, dat de kunstwereld zo stormachtig veroverde, onttrekt zich volledig aan het voorspelbare ritme waarin de kunsten zich de afgelopen decennia lijken te hebben ontwikkeld. Vanaf 21 januari 2018 t/m 3 juni 2018 zijn in Museum de Fundatie, in Zwolle, 65 werken van Neo Rauch uit internationale kunstverzamelingen te zien. (Bron.)
 • Gedurende de jaren 2010 - 2013 keert Wolf telkens terug naar hetzelfde perron in Tokyo. Hij wacht daar als een jager op zijn prooi. Dit resulteert in Tokyo Compression, wellicht zijn beroemdste fotoserie waarin hij de onderwerpen privacy en voyeurisme tot in detail onderzoekt. In de dichtbevolkte wereldsteden waar Michael Wolf werkt, zijn deze thema’s onvermijdelijk. Het Fotomuseum Den Haag toont een groot overzicht van Wolfs werk, vanaf zijn vroegste jaren als documentairefotograaf tot en met zijn recentere series Architecture of Density (2003 - 2014) en Transparent City (2006). Te zien t/m 22 april 2018. (Bron.)