kunstenaar kort 51

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

Kreten van Kunstenaars

  • Hilaire Germain Edgar (Edgar) Degas(Parijs,19 juli 1834– Parijs,26 september 1917) was een Franse impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer.
  • De net gestarte kunstenaar Pee-Jay uit Tilburg krijgt een hart onder de riem gestoken van Alicia Keys. Ze tagde de portretten die hij van haar maakte op zijn website Hippe Shit 013. 'De opdrachten stromen binnen. Pee-Jay had een "Netflix-dagje" met zijn vrouw. Ze checkten pas om tien uur ‘s avonds hun telefoon. Toen Pee-Jay de stroom meldingen zag die maar binnen bleef lopen, dacht hij dat hij een virus te pakken had. Maar na lang naar boven scrollen zag hij de oorzaak: Alicia Keys had hem getagd. (Bron.)
Jitske Schols, Sora in Black
  • Jitske Schols is de winnaar van de Dutch Photographic Portrait Prize 2016. Schols, die vijf jaar geleden pas begon met fotograferen, kreeg de onderscheiding uit handen van fotograaf Koos Breukel. Jitske Schols maakte het beste ­fotoportret van vorig jaar en kreeg daarvoor de Dutch Photographic Portrait Prize. De foto Sora In Black is volgens de vak­jury de mooiste foto van een persoon van 2016. Schols ontvangt 3000 euro en haar werk wordt aangekocht door een grote instelling, die anoniem wil blijven. De andere genomineerden waren Robin de Puy, Cigdem Yuksel, Blommers/Schumm en Frank Ruiter. Er waren bijna 500 portretten ingezonden door 70 fotografen. (Bron.)
  • Boijmans Van Beuningen moet zeker drie tot vier jaar dicht om problemen met asbest. (Bron.)

 

Boijmans Van Beuningen ©
  • De genomineerden voor de Volkskrant Beeldende Kunst-prijs 2018 zijn bekend, van links naar rechts: Rosa Johanna,Kevin Osepa, Anne Geene, Benjamin Li en Feiko Beckers. De prijs is een samenwerking van de Volkskrant, Avrotros, Stedelijk Museum Schiedam en In4Art, en wordt volgend jaar voor de elfde keer georganiseerd. (Bron.)
  • Het Niod heeft te snel geconcludeerd dat een aquarel 'zeer waarschijnlijk' gemaakt is door Adolf Hitler. Dat stellen twee onafhankelijke onderzoekers naar Hitler-vervalsingen woensdag in de Volkskrant. Ze vinden dat het instituut leed aan 'tunnelvisie'. En zo is het enige schilderij in Nederland gemaakt door Hitler waarschijnlijk toch nep. (Bron.)