kunstenaar kort 45

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je. 

Kreten van kunstenaars

  • Jean-François Millet (Gruchy, 4 oktober 1814 – Barbizon, 20 januari 1875) was net als de schilders Théodore Rousseau, Jules Dupré en Charles-François Daubigny één van de Barbizon-bewoners. Toch sloot hij zich nooit echt aan bij de stijlgenoten.
  • Het Westfries Museum in Hoorn is na een jaar klaar met de restauratie van de vijf in 2005 gestolen doeken die vorig jaar in Oekraïne werden teruggevonden en terugkeerden. De vijf schilderijen werden twaalf jaar geleden met negentien andere doeken en zeventig stukken zilverwerk geroofd. Vooral Keukenstuk van Floris van Schooten uit 1620 had het zwaar moeten ontgelden. Teruggevonden werden verder Boerenbruiloft van Hendrick Boogaert, Terugkeer van Jephta en Vrouw Wereld, allebei van Jacob Waben, en Nieuwstraat in Hoorn van Izaak Ouwater. (Bron.)
Gestolen kunst Westfries Museum terug in Hoorn. © ANP
Leo Gestel, Herfst, olieverf op doek, 1909, 53,5 x 61 cm, collectie Kranenburgh, Bergen
  • Begin september opende Singer Laren een nieuw theater en entreegebied. Vanaf 10 oktober zijn ook in het museum twee nieuwe tentoonstellingen te zien: Mooiste modernisten en De Stijl. Grafische vormgeving. De exposities zijn te zien t/m 7 januari 2018. (Bron.)
  • Een schilderij van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir is zaterdag 30 september gestolen uit een veilinghuis in Saint-Germain-en-Laye, bij de Franse hoofdstad Parijs. Dat meldt de politie. Het werk 'Portrait d'une jeune fille blonde' ('Portret van een jong blond meisje'), met een geschatte waarde tussen 25.000 en 30.000 euro, zou zondag 1 oktober onder de hamer gaan. (Bron.)
  • Koning Willem-Alexander opent op 6 oktober in het Koninklijk Paleis in Amsterdam een tentoonstelling rondom de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderskunst. De expositie bevat alle winnende werken en een selectie uit de overige ingezonden schilderijen. Vlak voor de opening maakt de koning bekend welke kunstenaars de prijs voor aankomende kunstschilders heeft gewonnen. (Bron.)
  • De een is onderwijsassistent in Brussel, de ander heeft een erfelijke zenuwziekte waardoor hij in een rolstoel terechtkwam. Maarten Inghels – de stadsdichter van Antwerpen – heeft afgelopen zaterdag zijn nieuwe gedicht Honger op de lichamen van tien landgenoten en dat van zichzelf vereeuwigd. Allemaal kozen ze een andere dichtregel, die van toepassing was op hun leven. (Bron.)