Kunstenaar Kort 136

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

  • Op 25 maart onthulde de Gentse Sint-Baafskathedraal een revolutionaire nieuwe bezoekerservaring. Tegelijk werd het wereldberoemde Lam Gods van Jan en Hubert Van Eyck naar een nieuwe locatie overgebracht in de kathedraal. In de loop der eeuwen werd het Lam Gods van verschillende plaatsen binnen en buiten de kathedraal verplaatst. Als onderdeel van de bezoekerservaring heeft de kathedraal een gedurfd restauratieproces ondergaan om een geschikte ruimte te creëren waar bezoekers in een volledige context het vermaarde kunstwerk kunnen bekijken. De Crypte van de Kathedraal is bewaard gebleven, gerenoveerd en heringericht en zal dienen als vertrekpunt voor de bezoekerservaring van het Lam Gods.

  • De tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped was door coronamaatregelen tot groot verdriet van velen helaas maar vier weken te zien. Unzipped reist nu door naar Marseille. Deze week liet het Groninger Museum weten dat de expo in 2023 opnieuw in Nederland te zien zal zijn.

  • Wanneer de deuren van de musea weer open mogen presenteert Rijksmuseum Twenthe de collectietentoonstelling Na de jacht! waarin we de balans opmaken van tien jaar verzamelen. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het nieuw verworven werk Gezicht op Hampstead Heath: Child’s Hill, met in de verte Harrow, uit 1824 van de beroemde Engelse landschapsschilder John Constable. De tentoonstelling Na de jacht! is de eerste gelegenheid waarop het publiek kan kennis maken met dit voor Nederland unieke schilderij dat het museum heeft kunnen aankopen met bijzonder genereuze steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 19de-eeuwse schilderkunst, haar Fonds Leppink-Postuma en haar BankGiro Loterij Aankoopfonds), het Mondriaan Fonds en het Nationaal Aankoopfonds van het Ministerie van OCW.

  • Museum Flehite start in april met de restauratie van het 350 jaar oude 'Gezicht op Amersfoort' van Matthias Withoos. De restauratie vindt plaats in het onlangs opgeleverde CollectieCentrum Nederland (CC NL) en zal acht maanden in beslag nemen. De restauratie is mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar BankGiro Loterij Restauratiefonds), Fonds Bos/OVF, het KF Hein Fonds en de gemeente Amersfoort. In december zal het schilderij weer te zien zijn in de overzichtstentoonstelling ‘Ander licht op Withoos’.

  • Op 22 april, de Dag van de Aarde, gaan leerlingen van (lagere) scholen en eventueel andere inwoners of vrijwilligers uit de gemeente Stichtse Vecht afval oprapen. Na inzameling en scheiding van het afval door de leerlingen en andere vrijwilligers, gaan kunstenaars aan de slag met het afval. Er kunnen meerdere kunstenaars deelnemen. Kunstenaars uit de gemeente Stichtse Vecht én omstreken die willen meedoen kunnen zich t/m 15 april aanmelden door een cv en enkele afbeeldingen van hun werk te sturen naar info@kunstoprapen.nl

  • Online paaseieren zoeken? Dat doe jij bij het LAM vrijdag 2, zaterdag 3, zondag 4 en maandag 5 april op Instagram. Ben je toevallig op het landgoed? Dan kun je de eieren ook rondom het museum vinden!