Kunstenaar Kort 113

Ook in de wereld van kunst en cultuur staat de tijd niet stil. Elke twee weken selecteert Kunstenaar Magazine de belangrijkste berichten voor je.

 • Exposeer in de prachtige Gashouder op de Westergas in Amsterdam
  Van 5-7 februari 2021 kunnen professionele kunstenaars en galeries deelnemen aan de EuropArtFair. De locatie staat bekend als een plek waar creatieve deelnemers en bezoekers samenkomen. Het gebouw is monumentaal en industrieel en contrasteert prachtig met hedendaagse kunst. Wil je je mengen onder streng geballoteerde buitenlandse kunstenaars? Schrijf je in op www.europartfair.com/register. Binnen 10 dagen hoor je of je geballoteerd bent. Foto: Almichael Fraay.

 • Veel musea gaan de komende tijd weer open. Hier vind je een overzicht van de Belgische musea die vanaf 18 mei weer open gaan. In Nederland gaan de musea vanaf 1 juni weer open. Mensen die vanaf 1 juni een museum willen bezoeken dienen zich van te voren aan te melden om een plek te reserveren.

Last Call

 • Stichting 100 jaar Jan Mankes organiseert een herdenkingsjaar, 100 jaar na het overlijden van Jan Mankes. Onderdeel is de wedstrijd In de geest van Jan Mankes waarbij het beste, mooiste, meest gewaardeerde kunstwerk gekozen wordt dat is geïnspireerd door Jan Mankes, zijn leven, zijn tijd of zijn kunst. Tot en met 31 mei 2020 kun ook jij deelnemen. Leden van de Faceboekgroep 'tekenen en schilderen' krijgen € 2,45 korting. Gebruik bij de betaling deze code KM20: www.wedstrijdjanmankes.nl
 • Goed nieuws! Het Operatie Nachtwacht-team is weer aan het werk in de glazen ruimte in het museum. Bovendien hebben we de grootste en meest gedetailleerde foto van De Nachtwacht ooit gemaakt. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht zichtbaar worden.
 • Ga samen met Hans Versfelt, Robert Vorstman of Jo Dumon Tak schilderen op het strand van Domburg!

  Wat is er nou mooier? Aan de ene kant de onmetelijke zee, daar waar de Oosterschelde uitloopt in de Noordzee. Vol met leven, kleur en beweging. Aan de andere kant het land, de prachtige duinen en bossen, vol ‘van’ leven en vooral van wat het land allemaal aan leven brengt of aandraagt. Het strand zelf is daarbij de zone waar beide ‘grootheden’ elkaar met respect tegemoet treden. Het is een strook land die fungeert als een soort bestandslijn. Soms vredig elkaar koesterend in zon en warmte, dan weer spectaculair botsend alsof ze in gevecht zijn.
  Je beleving is het grootst als je daar jezelf volledig aan ondergeschikt maakt… Dan kan je de volgende fase in; die van het naar jouw eigen interpretatie verbeelden van wat je zintuigen allemaal voelen en proeven en dat met kwast en verf naar je doek vertalen. Vluchtig met dunne subtiele tonen en snelle streken zet je de grote lijnen uit, geen details maar snelle indrukken. Wat een beleving!! De voldoening is dat naarmate je je meer aan de elementen overgeeft, je schilderij beter gaat lukken. Verbazing! Is dat kunst of magie? De kust bij het Zeeuwse Domburg is vanwege het specifieke Zeeuwse Licht een uitstekende plek om je schilder debuut te maken of om je verder te bekwamen. Doe dan ook mee aan de Masterclasses die in Domburg jaarlijks in meerdere sessies (twee- en driedaags) worden georganiseerd. 

  Op www.hetzeeuwselicht.nl zie je wat de mogelijkheden allemaal zijn in juni, juli, augustus en september 2020. Ga deze uitdaging met je zelf aan en geniet van een paar heerlijke dagen Domburg!